Vierde Industriële Revolutie

The Internet Of Things (afgekort met IoT) verwijst naar het geheel van apparaten die zijn verbonden met het internet. Hierdoor kunnen ze gegevens naar de cloud sturen en communiceren met elkaar of met computers, zonder dat er mensen aan te pas komen. Het IoT verhoogt de efficiëntie van apparaten en diensten, waardoor geld wordt bespaard en de fysieke inspanning van mensen wordt verminderd. De apparaten in het IoT hebben allemaal een sensor om gegevens te verzamelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over gebruik, slijtage, temperatuur, vochtigheid, eigenlijk alles wat er te meten valt. De ingebouwde chip zorgt dat deze apparaten deze gegevens kunnen communiceren (Internet Of Things Nederland, 2020).

Alle verzamelde data komt samen op een IoT data platform, ook wel Big Data genoemd.  Deze grote hoeveelheid data wordt omgezet in Smart Data door middel van verschillende analyses. Met deze data is er een beter inzicht in het gedrag van mensen en kunnen er betere beslissingen worden genomen. Concrete voorbeelden van Internet Of Things zijn (50Five, 2020):

 
Smart Cities: Een lantaarnpaal die aangaat/feller brandt wanneer iemand langsloopt (energiebesparing) + vele andere mogelijkheden.


Smart Farming: Het meten van het vochtgehalte in de grond waardoor de regeninstallatie van boeren automatisch wordt bediend wanneer de grond water nodig heeft.


Smart Buldings: Sensoren die aangeven waar mensen zich, en hoe vaak op welke werkplek bevinden. Zo kan de verlichting en schoonmaakfrequentie worden afgesteld.

 
Smart Homes: Het via een app efficiënt regelen van je thermostaat en verlichting.